Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Obzor 2020.
  • Pravna pitanja
  • Najčešće postavljena pitanja

Pravna pitanja » Najčešće postavljena pitanja

1. Kakav je status Švicarske u programu Obzor 2020.?

Početkom provedbe novog Okvirnog programa za istraživanje i inovacije (Obzor 2020.), od 1.1.2014. godine, status Švicarske se promijenio te ona više nije bila tzv. pridružena država (associated country), već treća država (third country). Od 15. rujna 2014. godine Švicarska djelomično ima status pridružene države pa kao takva sudjeluje samo u aktivnostima iz prioriteta Izvrsna znanost (I. stup), koji uključuje Europsko istraživačko vijeće (ERC), Buduće i tehnologije u nastajanju (FET), Istraživačke infrastrukture (RI) i aktivnosti Marie Skłodowska-Curie (MSCA). U aktivnosti Širenje izvrsnosti i sudjelovanja (SEWP) te programu EURATOM i aktivnostima ITER-a koje provodi Fuzija za energiju za razdoblje 2004. – 2020. također sudjeluje u statusu pridružene države. U svim ostalim aktivnostima programa Obzor 2020. Švicarska i dalje ima status treće države.

2. Donosi li potpisivanje Protokola o slobodnom kretanju osoba kojim se omogućuje da hrvatski državljani rade u Švicarskoj kao i ostali građani EU promjene u sudjelovanju Švicarske u programu Obzor 2020.?

Protokol je potpisan početkom 2016. godine, a potrebno ga je ratificirati do 9. veljače 2017. godine kako bi švicarski korisnici ponovo mogli sudjelovati kao korisnici iz pridruženih država u svim aktivnostima programa Obzor 2020. Ukoliko se to dogodi, status pridružene države za Švicarsku vrijedit će retroaktivno, od 1. siječnja 2017. godine.

Prema uputi švicarske vlade od 17. kolovoza 2016. godine, preporuča se da se odsada švicarski partneri u svim područjima programa Obzor 2020. prijavljuju kao partneri iz pridruženih zemalja (associated country) što znači da u budžetu projektnog prijedloga zatraže sredstva Europske unije.

Ukoliko je konzorcij već sastavio i predao (ili će predati) projektni prijedlog u kojemu je švicarski partner prijavljen kao partner iz treće zemlje, a rok za taj natječaj je najkasnije 30. rujna 2016., za njih će se napraviti iznimka ukoliko Švicarska 2017. godine uistinu postane pridružena članica za cijeli program Obzor 2020, odnosno za sva područja unutar programa. Ako Švicarska ipak ne stekne status pridružene države za cijeli program, švicarski partneri i dalje mogu sudjelovati u programu Obzor 2020. kao partneri iztrećih država (bilo u funkciji koordinatora ili partnera).

Više informacija možete pronaći u uputi Europske komisije i na mrežnim stranicama švicarske vlade.

3. Da li postoji prijevod Predloška ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava (dalje u tekstu MGA, Model Grant Agreement) na hrvatski jezik?

Europska komisija objavljuje prijevode MGA na jezike država članica na stranicama Participant Portal-a. Kliknite na How to participate te u lijevom izborniku izaberite Reference Documents. Ako kliknete na strelicu pored željenog MGA, otvorit će Vam se izbornik prijevoda ugovora. Svakako provjerite broj verzije originalnog MGA i prijevoda s obzirom da prijevod tipično kaska za najnovijom verzijom te može biti odstupanja. Originalan MGA uvijek ima prvenstvo nad prijevodom.