Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

MSCA IF 2020: Dr.sc. Špela Konjar provoditi će Virus RePro IEL projekt na Centru za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci
09.02.2021.

MSCA IF 2020: Dr.sc. Špela Konjar provoditi će Virus RePro IEL projekt na Centru za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Dr.sc. Špela Konjar, će na Centru za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, u istraživačkom timu prof. dr. sc. Stipana Jonjića povoditi projekt Virus RePro IEL, s ciljem istraživanja mehanizama kojima virusi utječu na intraepitelne limfocite u crijevu. Intraepitelni limfociti su ključne stanice imunološkog sustava u zaštiti tkiva od virusne infekcije, a u sklopu projekta će se analizirati i njihovo ponašanje pri izlaganju crijeva različitim uvjetima, uključujući mišji model ulceroznog kolitisa, liječenje antibioticima i prehranu s visokim udjelom masti.

Rezultatima istraživanja stvorit će se temelj za razvoj novih dijagnostičkih i terapeutskih pristupa u rješavanju javnozdravstvenih problema visoke razine važnosti, poput upalne bolesti crijeva, kolitisa te autoimunih bolesti.   

Izvrsnost projekta potvrđuje i činjenica kako je postotak uspješnosti na panelu bioloških znanosti 12,5% te je Virus RePro IEL jedan od 242 projekta koja su financirana na europskoj razini.

Novim Obzor Europa programom, Individualne stipendije postaju Postdoktorske stipendije te će i dalje biti namijenjene iskusnim istraživačima, odnosno onima koji imaju doktorat. Cilj MSCA Postdoktorskih stipendija je jačanje kreativnog i inovativnog potencijala iskusnog istraživača radom na osobnim istraživačkim projektima kroz međunarodnu i međusektorsku mobilnost.

Za dodatne informacije o MSCA programu i mogućnostima koje se nude istraživačima, slobodno se obratite Sandri Vidović, MSCA Nacionalnoj osobi za kontakt.