Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

Video konferencija Opažanje Zemlje i Eyes on Earth Roadshow - 2. - 3. lipnja 2020.
26.05.2020.

Video konferencija Opažanje Zemlje i Eyes on Earth Roadshow - 2. - 3. lipnja 2020.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Europska komisija u sklopu Predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, organiziraju video konferenciju Opažanje Zemlje i Eyes on Earth Roadshow koja će se održati 2. i 3. lipnja.

Riječ je o događajima koji će se održati u terminu predviđenom HR PRES programom, ali prilagođenom digitalnom formatu održavanja. Aktualna borba s globalnom prijetnjom virusa dodatno naglašava važnost ovog događaja budući da su se prednosti tehnologija povezanih sa svemirom, odnosno usluge temeljene na geografskim podacima pokazale od velikog značaja za praćenje širenja bolesti i drugih aspekata suočavanja s Covid-19 pandemijom. 

Ovaj dvodnevni online događaj povezan je s Copernicus programom Europske unije. Videokonferencija Opažanje Zemlje imat će u fokusu važnost obrazovanja o svemirskim tehnologijama, kao i onima povezanim sa svemirom, za poslove budućnosti i gospodarski rast, uključujući predstavljanje rezultata EO4GEO projekta. 

Prošireni sadržaj konferencije Eyes on Earth Roadshow demonstrirat će potencijal aplikacija i rješenja u domeni daljinskih opažanja u rješavaju izazova društva i na taj način dati dodatnu vrijednost događaju. Eyes on Earth Roadshow je inicijativa Europske komisije u nadležnosti Glavne uprave za obrambenu industriju i svemir (DG DEFIS) i Izvršne agencije za malo i srednje poduzetništvo (EASME). 

Oba događaja okupit će istraživače i stručnjake iz javnog i privatnog sektora iz Europe i šire, s ciljem razmjene informacija o razvoju i primjeni tehnologija povezanih sa svemirom, uključujući razvoj i primjenu servisa temeljenih na geografskim podacima. Cilj događaja je i približiti široj javnosti prednosti primjene navedenih tehnologija i servisa u svakodnevnom životu te suočavanju s ključnim društvenim izazovima.

Više informacija o ovim događanjima može se naći na Earth Observation Summit portalu, gdje je između ostalog dostupan i program događaja koji se može izravno preuzeti.