Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

Sveučilište u Rijeci dobitnik ovogodišnjeg ERC Consolidator Granta
11.12.2020.

Sveučilište u Rijeci dobitnik ovogodišnjeg ERC Consolidator Granta

Europsko istraživačko vijeće (ERC) objavilo je rezultate natječaja za ERC Consolidator Grants namijenjen izvrsnim istraživačima u razdoblju karijere u kojem još jačaju vlastiti nezavisni istraživački tim. Grant se financira iz Okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020. s ukupnom vrijednošću od 655 milijuna eura.

Među prestižnim dobitnicima ovogodišnjeg ERC Consolidator Granta je i Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet u Rijeci – Odsjek za kulturalne studije s projektom REVENANT (Revivals of Empire – Nostalgia, Amnesia, Tribulation). Na čelu istraživačkog tima koji će se sastojati od antropologa, povjesničara umjetnosti, povjesničara, politologa, istraživača komparativne književnosti i sociologa je dr. sc. Jeremy F. Walton koji trenutno radi na uglednom Max Planck Institutu za proučavanje vjerske i etničke raznolikosti u Njemačkoj.

Predsjednik ERC-a, profesor Jean-Pierre Bourguignon, izjavio je: „Ovo financiranje ne samo da omogućuje pametnim umovima iz cijele Europe da slijede svoje najambicioznije ideje u kritičnoj fazi svoje karijere, već pomaže i u osposobljavanju najmlađe generacije istraživača kao članova njihovih ERC timova. Kako bi se pripremila za izazove sutrašnjice, Europa se mora držati vizije ulaganja u granična istraživanja (engl. frontier research), koja su stalno dokazivala svoju ključnu dodanu vrijednost. Zbog toga mnogi računaju da će europski čelnici pružiti 1. stupu Izvrsne znanosti Obzora Europe resurse koji su ključni za jačanje Europe u cjelini.“

Više informacija o projektu REVENANT dostupno je na web stranicama Sveučilišta u Rijeci.