Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

Nagrada EIC Horizon – „Innovative batteries for eVehicles“
05.05.2020.

Nagrada EIC Horizon – „Innovative batteries for eVehicles“

Europska komisija 2018. godine pokrenula je petu od šest nagrada Europskog inovacijskog vijeća (EIC) za Innovative batteries for eVehicles vrijednu 10 milijuna eura.

 

Prijave za nagradu otvorene su do 17. prosinca 2020. godine.

 

Nagrada će se dodijeliti za razvoj prototipske baterije koja može napajati električno vozilo sličnih performansi u pogledu raspona i vremena punjenja kao i konvencionalno malo obiteljsko vozilo na benzin ili dizel gorivo. Osim toga, bateriju treba biti moguće u potpunosti reciklirati, ona treba biti relativno niske cijene, izdržljiva i sigurna.

 

Nagrada je dio Europskog inovacijskog vijeća u okviru Obzora 2020., Okvirnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije. Njezin je cilj riješiti izazov sporog prihvaćanja električnih vozila s nultom emisijom, čemu su razlozi najčešće ograničenja postojećih baterija. Nagrada će doprinijeti i prioritetima navedenima unutar Komisijinog prijedloga Clean Mobility Package koji ima za cilj smanjiti emisiju CO2, potaknuti uporabu čistih vozila i potaknuti integriranu industrijsku politiku za baterije koje će biti osmišljene i proizvedene u Europskoj uniji.

 

Više informacija, uključujući pravila natječaja te poveznicu za formular za prijavu, dostupno je na web stranici EIC-a te u videu dostupnom na sljedećoj poveznici.