Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

Objavljeni su rezultati MSCA RISE natječaja za 2020. godinu
07.09.2020.

Objavljeni su rezultati MSCA RISE natječaja za 2020. godinu

Europska komisija objavila je rezultate RISE natječaja za 2020. godinu. Financirano je 74 konzorcijskih projekata u kojima sudjeluje 823 organizacija (uključujući 117 malih i srednjih poduzeća iz EU) iz ukupno 137 zemalja. Postotak uspješnosti je oko 18%.

S navedenim sredstvima financirati će se upućivanja preko 4.000 osoblja (mladi i iskusni istraživači, tehničko, administrativno i upravljačko osoblje) uključenih u istraživanje i inovacije.

Čestitamo Institutu Ruđer Bošković na uspješnom Micro4Nano projektu!

Prema područjima znanosti, najviše projekata financirano je iz panela inženjeringa i informatičkih znanosti (32%), zatim iz područja kemije (15%), bioloških znanosti (14%), područja okoliša i ekologije (12%) te društveno-humanističkih znanosti (11%). Iz područja fizike financirano je 9% projekata, matematike 4% te ekonomije 3% ukupnih projekata.

Lista financiranih projekata dostupna je na službenim stranicama EK MSCA.

RISE projekti se odnose na kratkoročnu razmjenu osoblja organizacija poput sveučilišta, istraživačkih centra, poduzeća te drugih neakademskih organizacija. Sastavljen konzorcij prijavljuje projektni prijedlog koji naglašava mogućnosti umrežavanja, dijeljenja znanja i razvoja vještina osoblja. Potiče se uključenost neakademskog sektora, industrije i poduzetništva.

Sljedeći natječaj za razmjenu osoblja u području istraživanja i inovacija biti će u okviru novog Obzor Europa programa!