Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

Tri hrvatske organizacije dobitnice su MSCA individualnih stipendija za 2020.
09.02.2021.

Tri hrvatske organizacije dobitnice su MSCA individualnih stipendija za 2020.

U okviru kompetitivnog natječaja temeljenog na znanstvenoj izvrsnosti ove godine su uspješne prijave ostvarili Institut Ruđer Bošković, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci te Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Putem MSCA Individualnih stipendija u 2020. godini s 328 milijuna eura financirano je 1.630 iskusnih istraživača s najvećim potencijalima i projektima, s izvrsnim učinkom na europsko društvo i ekonomiju te, između ostaloga, adresirajući klimatske i ostale globalne izazove.

Najviše prijava i financiranih projekata je unutar panela za društvene znanosti te panela za biološke znanosti. Ovogodišnji postotak uspješnosti na europskoj razini je 14,32%.

Izrazito nam je zadovoljstvo kako su uspješne hrvatske prijave iz dva najkonkurentnija panela, čime je dodatno naglašena izvrsnost naših istraživača i hrvatskih organizacija domaćina!

I ovogodišnji natječaj pružao je mogućnost sudjelovanja u Widening panelu. Odnosno, projektne prijave, u kojima je organizacija domaćin smještena u Widening zemljama, a koje nisu financirane putem MSCA budžeta, putem Widening panela dobile su dodatnu mogućnost financiranja. Ovim putem 46 istraživača dobilo je mogućnost financiranja. Putem Widening stipendija, bit će financirana dva projekta i to na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Postotak uspješnosti hrvatskih organizacija, uključujući i Widening stipendije je 27%.

Zadnji natječaj za Individualne stipendije u Obzor 2020. programu je ujedno i najuspješniji, čime se potvrđuje konstantno povećanje kvalitete hrvatskih projektnih prijava.

Čestitamo svim hrvatskim iskusnim istraživačima čiji su projekti odobreni za financiranje!

Ovim putem dostavljamo informacije koje bi Vam mogle biti od pomoći:

Za pomoć pri implementaciji i promociji projekta, slobodno nam se obratite!

Novim Obzor Europa programom, Individualne stipendije postaju Postdoktorske stipendije te će i dalje biti namijenjene iskusnim istraživačima, odnosno onima koji imaju doktorat. Cilj MSCA Postdoktorskih stipendija je jačanje kreativnog i inovativnog potencijala iskusnog istraživača radom na osobnim istraživačkim projektima kroz međunarodnu i međusektorsku mobilnost. Prema MSCA radnom programu za period 2021./ 2022.godine, sljedeći natječaj za Postdoktorske stipendije očekuje se sredinom travnja 2021. godine.