Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

Na videokonferenciji MSCA 2020.HR predstavljen Zagreb Call for Action 2020.
23.06.2020.

Na videokonferenciji MSCA 2020.HR predstavljen Zagreb Call for Action 2020.

Na videokonferenciji MSCA 2020.HR: Učinak i budući izazovi za Marie Skłodowska-Curie akcije održanoj 19. lipnja 2020. u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije raspravljalo se o ulozi i važnosti programa Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) pri postizanju pozitivne i uravnotežene cirkulacije mozgova te o tome kako privući i zadržati izvrsne istraživače i potaknuti sudjelovanje u istraživačkim i inovacijskim programima. Predstavljen je dokument „Zagreb Call for Action 2020.“, kojim se Hrvatska zalaže za uravnoteženu cirkulaciju mozgova u Europi u svrhu ravnomjernog razvoja i konkurentnosti gospodarstva država članica. Konferenciju su organizirali Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za mobilnost i programe Europske unije u suradnji s Europskom komisijom.
 
Otvarajući konferenciju europska povjerenica Mariya Gabriel i hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak naglasile su važnost koncepta cirkulacije mozgova te izvrsnost istraživanja u svim zemljama i regijama Europe, ali i potrebu za dodatnim poticanjem prilika za sve istraživače, bez obzira na to iz kojih zemalja dolaze.
 
Europska povjerenica Mariya Gabriel
Na slici: Europska povjerenica Mariya Gabriel
 
„Program MSCA pridonosi izvrsnosti istraživanja, gospodarskom rastu i investicijama.  Zahvaljujući tome dolazi do otvaranja novih radna mjesta, razmjene znanja i iskustva između različitih zemalja, znanstvenih disciplina i gospodarskih sektora. Nažalost, istraživačke mogućnosti nisu jednake za sve u Europskoj uniji, stoga je nužna uravnotežena cirkulacija znanja, ljudi i inovacija. Upravo je to prioritet hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije i glavna tema dokumenta „Zagreb Call for Action 2020.“ koji predlaže mjere i aktivnosti za balansiranu cirkulaciju mozgova. U to koliko je važno zajednički surađivati kako bismo mobilizirali puni potencijal naših istraživačkih zajednica mogli smo se uvjeriti tijekom pandemije koronavirusa“, poručila je ministrica prof. dr. sc. Divjak.
 
 ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak i državni tajnik dr. sc. Tome Antičić 
Na slici: ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak i državni tajnik dr. sc. Tome Antičić
 
Zagreb Call for Action 2020.
 
Državni tajnik dr. sc. Tome Antičić na konferenciji je predstavio „Zagreb Call for Action 2020.“, dokument usmjeren na postizanje uravnotežene cirkulacije mozgova u Europi kroz održiv sustav mjera vezanih uz očuvanje, privlačenje, mobilizaciju, osnaživanje i nagrađivanje talenata u Europi. Njime se ujedno potiče sinergija strukturnih fondova i europskog istraživačkog prostora.

„Prostor inovacija i razvoja u EU razlikuje se od države do države, što rezultira neujednačenim rastom i razvojem članica. Iako je situacija u visokorazvijenim članicama po tom pitanju odlična, to nije dovoljno da bi EU bila konkurentna u odnosu na jake svjetske ekonomije. Veće sudjelovanje svih članica u području razvoja i inovacija, reforma znanstvenog sustava te sinergija između različitih europskih i nacionalnih fondova mogu pridonijeti ravnomjernom razvoju Europske unije. Upravo uravnotežena cirkulacija mozgova među državama članicama bit će značajan korak u ostvarenju tog cilja“, poručio je državni tajnik dr. sc. Antičić.
 
Čak 70 posto MSCA proračuna odlazi na šest zemalja
 

Važan aspekt cirkulacije mozgova je i međusektorska mobilnost, koja u značajnoj mjeri može pridonijeti razvoju i konkurentnosti gospodarstva. Iako cirkulacija mozgova sugerira uravnoteženu razmjenu visokoobrazovanih stručnjaka, razvidno je kako neke države više osjećaju posljedice odljeva mozgova dok druge postižu njihov priljev. Taj nerazmjer osobito dolazi do izražaja na primjeru sudjelovanja u programu odnosno proračunu Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA). Prema podacima EK-a najveće sudjelovanje, čak 70 posto, zabilježilo je šest država: Velika Britanija, Španjolska, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, s razmjernom iskorištenošću 70 posto MSCA proračuna.
 
MSCA – glavni europski program za financiranje mobilnosti istraživača
 
U proteklih 20 godina putem programa Marie Curie financirano je 130 tisuća istraživača. Među njima je osam dobitnika Nobelove nagrade, stvoreni su brojni interdisciplinarni konzorciji institucija, razvijeni su inovativni doktorski studiji, poboljšani su uvjeti rada za istraživače. Ovaj je program jedna od prvih inicijativa za stvaranje Europskog istraživačkog prostora, a u sklopu programa Obzor 2020. za Marie Skłodowska-Curie akcije osigurano je 6,16 milijardi eura.
 
Sve veći interes hrvatskih istraživača za povratak u Hrvatsku
 

„Sudjelovanje hrvatskih organizacija i hrvatskih istraživača od 2014. godine u MSCA programu nije zanemarivo. Podaci do 16. lipnja 2020. godine govore o 63 hrvatske organizacije koje su ukupno povukle 8,66 milijuna eura. S druge strane, u istom razdoblju putem MSCA je ugošćeno oko 60 stranih istraživača, a oko 150 hrvatskih istraživača provodi svoje doktorske programe i postdoktorske stipendije na prestižnim europskim institucijama“, naglašava Sandra Vidović, nacionalna osoba za kontakt  za Marie Skłodowska-Curie akcije u Agenciji za mobilnost i programe Europske unije. Napominje kako posebno veseli činjenica što se sve više hrvatskih istraživača, umreženih putem Marie Curie Alumni Associationa, raspituje o mogućnostima povratka i nastavku karijere u Hrvatskoj.
 
Dodjela MSCA nagrada

Tijekom konferencije dodijeljene su nagrade za najznačajnija postignuća i izvrsnost MSCA istraživača u trima kategorijama. Nagrada za učinak MSCA projekata na razvoj karijera mladih istraživača dodijeljena je Francesci Rivi, magistri veterine i doktorandici na području animalne biotehnologije koja istražuje inovativne tehnologije na području prehrane i zaštite zdravlja životinja.
Za učinak MSCA projekata na razvoj karijera iskusnih istraživača nagradu je dobio Marco Miniaci, koji je specijaliziran za akustiku i dinamiku zvučnih valova, a radi u Francuskom nacionalnom centru za znanstvena istraživanja (CNRS).
Za učinak intersektoralne i interdisciplinarne mobilnosti i razmjene znanja nagradu je osvojila Judit Chamorro Servent, iskusna istraživačica u području biomedicinskog inženjerstva koja se bavi rješavanjem medicinskih problema uz pomoć primijenjene matematike.
 
pobjednici MSCA nagrada 
Na slici: pobjednici MSCA nagrada
 
Na konferenciji 645 sudionika iz 57 država
 
Na ovu predsjedajuću videokonferenciju, čije je održavanje prvobitno planirano za 27. i 28. travnja 2020. u Zagrebu, prijavilo se više od 600 sudionika iz 57 različitih država, a najviše - 42 posto - iz zemalja srednje i istočne Europe. Interes za konferenciju pokazali su sudionici iz svih dijelova svijeta - Kanade, Argentine, SAD-a, Indije, Brazila, Japana, Rusije, Kazahstana, Malezije, Saudijske Arabije, Australije, Južnoafričke Republike i Tajvana. Najviše je sudionika bilo iz akademskog sektora te iz  javnog i neakademskog sektora.