Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

Misije Okvirnog programa za istraživanje i inovacije Obzor Europa - poziv za dostavu ideja
04.09.2020.

Misije Okvirnog programa za istraživanje i inovacije Obzor Europa - poziv za dostavu ideja

Misije su sastavni dio okvirnog programa Obzor Europa (Horizon Europe) koji započinje 2021. godine. Njihov je cilj pružiti rješenja za neke od najvećih društvenih izazova današnjice poput raka, prilagodbe na klimatske promjene, zdravih oceana, klimatski neutralnih gradova te zdravog tla i hrane.

 

U lipnju su Odbori za misije predstavili svoje prve prijedloge misija Okvirnog programa za istraživanje i inovacije – Obzor Europa.

 

Europska komisija planira misije zajedno s građanima Europe kako bi omogućila da misije udovolje njihovim potrebama i očekivanjima. Kao dio ovog procesa, pokrenuta je interaktivna platforma „EU misije – poziv za dostavu ideja“ kako bi svatko mogao iznijeti svoje prijedloge i ideje te glasati za one misije koje smatra najboljima.

 

Mogućnost za podnošenje prijedloga pomoću platforme bit će otvorena do 6. rujna, a glasanje je moguće do 14. rujna 2020. godine.

 

Rezultati poziva bit će predstavljeni na „Danima Europskog istraživanja i inovacija“ koji će se održati virtualno od 22. do 24. rujna 2020. Na ovom će događaju Odbori za misije predati Europskoj komisiji svoje posljednje preporuke za misije, a one koje su odabrane bit će objavljene krajem 2020. godine, a pokrenute 2021. godine.

 

Više informacija o misijama dostupno je na službenim mrežnim stranicama Europske komisije.