Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

Održan info dan
28.10.2019.

Održan info dan

24. listopada 2019. godine, s početkom u 9:00 sati, u velikoj dvorani Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Agencija za mobilnost i programe EU održala je info dan "Obzor 2020. informativni dan za područje Širenje izvrsnosti i sudjelovanja“. 

U okviru Obzor 2020. programa, a prvenstveno kroz posebnu mjeru Širenje izvrsnosti i sudjelovanja (Spreading excellence and widening participation), potiče se podizanje istraživačkih kapaciteta, istraživačke izvrsnosti i uključivanje istraživača i istraživačkih institucija iz tzv. Widening zemalja u zajednički Europski istraživački prostor. U kontekstu posljednjih poziva na prijavu projektnih prijedloga za ovo područje u sklopu programa Obzor 2020. , Agencija je organizirala info dan kako bi hrvatske korisnike upoznala s mogućnostima financiranja u sklopu ove mjere, ali i istakla nove mogućnosti koje će hrvatskim prijaviteljima biti na raspolaganju u okviru nadolazećeg okvirnog programa Obzor Europa.

Pored osnovnih informacija o Obzoru 2020. i mogućnostima u okviru radnog programa, u iznimno sadržajnom info danu, potencijalni korisnici mogli su se upoznati s hrvatskim primjerima dobre prakse, te steći uvide u ključne izazove, prednosti i poteškoće s kojima su se u provedbi i prijavi projekata i projektnih prijedloga do sada susretali uspješni hrvatski prijavitelji.

Ispred Agencije za mobilnost i programe EU, info dan je otvorila ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU, Antonija Gladović. U sklopu svoga izlaganja, gđa Gladović se osvrnula na rezultate hrvatskih prijavitelja u području Širenja izvrsnosti i sudjelovanja, te na budući okvirni program Obzor Europa. Info dan je nastavljen izlaganjem Viktora Koske, nacionalne kontakt osobe za Širenje izvrsnosti i sudjelovanja, koji je predstavio preostale otvorene pozive u području, nacionalne mjere potpore za sudjelovanje u programu Obzor 2020. te je prikazao radnu strukturu okvirnog programa Obzora Europa. 

Predstavljanje iskustava dobre prakse, odnosno hrvatskih uspješnica u području Širenje izvrsnosti i sudjelovanja, nastavljeno je izlaganjima dr. sc. Davora Pollaka s Hrvatskog geološkog instituta, Zagreb, koji je predstavio Twinning projekt "GEOTWINN – Strenghtening research in the Croatian Geological Survey: Geoscience-Twinning to develop state-of-the-art subsurface modelling capability and scientific impact", te prof. dr. sc. Stjepana Bogdana, sa Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu i njegovog predstavljanja Twinning projekta "AeRoTwin – Twinning coordination action for spreading excellence in Aerial Robotics".

Kako je riječ o dva izvrsna Twinning projekta, s različitim iskustvima u implementaciji, sudionici su imali prigodu steći vrijedne uvide u korisnosti ali i izazove i poteškoće s kojima se voditelji susreću u provedbi projekata od inicijalne faze i odabira projektnog konzorcija, sve do provedbe i financijskog i narativnog izvještavanja o projektnim rezultatima. 

U drugom dijelu info dana, izlagala je prof.dr.sc. Jasenka Gajdoš Kljusurić s Prehrambenog-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, koja je sa sudionicima podijelila svoja iskustva i savjete evaluatora u području Širenja izvrsnosti i sudjelovanja, Obzor 2020. Nakon izlaganja, sudionici su imali prigode dobiti odgovore na brojna pitanja vezana uz proces prijave, te su dobili iznimno korisne uvide u načine na koji evaluatori ocjenjuju pojedine stavke prijavljenih projekata.

Info dan je zaključen pregledom često postavljenih pitanja u području Širenja izvrsnosti i sudjelovanja, te popunjavanjem mini ankete vezane uz dosadašnja iskustva hrvatskih prijavitelja u Obzoru 2020. te očekivanjima potencijalnih prijavitelja od okvirnog programa Obzor Europa.