Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

Hrvatska znanstvenica dr.sc. Jadranka Šepić, iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo, dobitnica je ERC Starting grant projekta
05.09.2019.

Hrvatska znanstvenica dr.sc. Jadranka Šepić, iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo, dobitnica je ERC Starting grant projekta

Europsko istraživačko vijeće (ERC), putem Starting Grants-a, ove godine odabralo je za financiranje 408 izvrsnih, pionirskih istraživačkih projekata visoke kvalitete za koje je izdvojeno 621 milijun eura iz Obzor 2020. programa. Postotak prolaznosti ovogodišnjih ERC projekata, koji se često nazivaju i europskim znanstvenim Oscarima, je 13%.
 
Upravo jednog od takvih izvrsnih projekata, dr. sc. Jadranka Šepić provoditi će na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Projektom SHExtreme, u vrijednosti od 806.250 eura (oko 6 milijuna kuna), dr.sc. Šepić uspostaviti će svoj istraživački tim, s kojim će narednih 5 godina razvijati procjenu doprinosa visoko-frekventnih oscilacija razine mora ekstremnim razinama mora duž europskih obala, kako u sadašnjoj tako i u budućoj klimi. Smatra se kako će istraživanje imati utjecaj na buduće studije procjene na temu ekstremnih razina mora te obalnog planiranja, a obuhvaća bitnu temu današnjice – globalno zagrijavanje.
 
Više o projektu dr.sc. Jadranke Šepić, ali i o ostalih osam izdvojenih projekata, dostupno je u posebnom priopćenju Europskog istraživačkog vijeća (dostupno ovdje).
 
ERC Starting Grants su namijenjene izvrsnim glavnim istraživačima (Principal Investigators) u razdoblju karijere kad uspostavljaju vlastiti nezavisni istraživački tim ili program. Prijavitelji moraju dokazati originalnost i inovativnost istraživanja, ambiciju i izvedivost prijedloga istraživanja. Neophodno je da prijavitelji imaju akademski stupanj doktora znanosti stečen najmanje 2, a najviše 7 godina prije datuma objave natječaja. Također, istraživači trebaju pokazati potencijal za neovisnost u provedbi istraživanja i dokazati istraživačku zrelost.

Poziv na sljedeći natječaj za ERC Starting Grants otvoren je do 16. listopada 2019. Više informacija o uvjetima prihvatljivosti i prijavama dostupne su na službenoj stranici Europskog istraživačkog vijeća (ovdje) te na stranicama Funding and Tenders portala (ovdje).

Za više informacija o ERC mogućnostima te sudjelovanju hrvatskih znanstvenika obratite se Nacionalnom koordinatoru Obzor 2020. programa pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja putem e-maila fp@mzo.hr.