Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

15.09.2017.

Postanite i Vi evaluator Europske komisije za Obzor 2020.!

Europska komisija traži stručnjake za evaluaciju projektnih prijedloga u sklopu programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Registracija je otvorena za stručnjake iz svih područja znanosti neovisno o državljanstvu, a dovoljno je registrirati se na Portalu za sudionike (Participant Portal) te otvoriti EU Login korisnički račun.        

Uloga evaluatora

Svi stručnjaci okupljeni su u središnjoj bazi, a mogu djelovati na nekoliko načina:

  • kao evaluator projektnih prijedloga,
  • nadgledati implementaciju i napredak financiranih projekata,
  • biti evaluator programa za istraživanje i inovacije,
  • sudjelovati prilikom kreiranja politika za istraživanje i inovacije na razini EU.

Mnoge su prednosti rada kao stručnjak u sklopu programa za istraživanje i inovacije: stručnjaci koji djeluju kao evaluatori detaljno će se upoznati s procesom prijave projektnih prijedloga u programu Obzor 2020. Istovremeno, to je izvrsna prilika za saznati sve o evaluacijskom procesu, posebice ako i sami planirate prijaviti projektni prijedlog na neki od natječaja iz programa Obzor 2020. Kroz interakciju s drugim stručnjacima imate priliku za jačanje i širenje istraživačke mreže u europskom kontekstu. Na kraju, kao dio evaluacijskog panela dobit ćete jedinstvenu priliku utjecati na rezultate programa Obzor 2020. kroz odabir prijava iz cijele Europe.

Potrebne kvalifikacije

Stručnjaci se imenuju od strane Europske komisije i odabrani su na temelju svog profila i kvalitetno napisanog životopisa u odabranom području istraživanja u središnjoj EU bazi.

Od stručnjaka se očekuje da su na raspolaganju za povremene, kratkotrajne zadatke. Evaluacije se obično odvijaju u trajanju do najviše 10 dana godišnje. Evaluacije se mogu odraditi kod kuće ili na radnom mjestu. Stručnjaci imaju pravo na naknadu za svaki puni radni dan te na naknadu putnih troškova. Nakon odabira evaluatora, potpisuje se ugovor s Europskom komisijom kojim se definiraju prava i obaveze, primjerice naknada za rad evaluatora od 450 eura za svaki radni dan.

Proces evaluacije i ostale formalnosti

S obzirom na strukturu okvirnog programa Obzor 2020., u projektnim prijedlozima se, osim izvrsnosti, kvalitete i učinka samog projekta, ocjenjuje i određeni stupanj interdisciplinarnosti, a postupak evaluacije sastoji se od tri dijela.          

  • Prvi dio je individualna procjena tijekom koje evaluator čita projektni prijedlog i piše službeni izvještaj, odnosno razrađuje vlastito mišljenje o samom projektnom prijedlogu. Mišljenje mora biti što objektivnije i u skladu s načelima i procedurom koju propisuje Europska komisija. Osim toga, evaluator (stručnjak) mora biti u mogućnosti izraziti mišljenje jasno i konkretno.
  • Drugi dio postupka je tzv. Consensus group. Tijekom druge faze stručnjaci međusobno raspravljaju o projektnom prijedlogu, pišu zajedničko izvješće (consensus report) te na kraju formiraju konačnu ocjenu projekta. Tijekom jednog i drugog dijela postupka evaluacije od ključne je važnosti da ocjenjivači kratko i jasno objasne svoje stajalište. Osim toga svaki evaluator treba biti siguran i spreman braniti svoje stručno mišljenje o projektu tijekom zajedničkog sastanka.
  • U trećoj fazi, tzv. Panel review, pregledavaju se svi projektni prijedlozi unutar određenog poziva, provjerava se dosljednost konsenzusa grupe te, ako je potrebno, predlaže novi set ocjena ili komentara.

Više informacija i relevantnih dokumenata o evaluaciji Obzor 2020. projektnih prijedloga dostupno je ovdje, a godišnji popis evaluatora javno je dostupan na stranicama Portala za sudionike, odnosno ovdje.