Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

Održan ENRICH i MSCA RISE informativni dan, Zagreb, 15. studenog 2019.
18.11.2019.

Održan ENRICH i MSCA RISE informativni dan, Zagreb, 15. studenog 2019.

Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji s Austrian Research Promotion Agency (Österreichische Forschungsförderungsgesellschaft - FFG) organizirala je promociju međunarodne suradnje u istraživačkim projektima.

ENRICH i MSCA RISE informativni dan održao se u petak, 15. studenog 2019. godine u Hotelu Dubrovnik s početkom u 9 sati s ciljem upoznavanja sudionika sa specifičnostima i mogućnostima suradnje putem ENRICH mreže, RISE projekata te s uključivanjem u EIT programe.

Informativni dan, namijenjen predstavnicima visokih učilišta, znanstvenih instituta, istraživačkih centara i drugih znanstvenih organizacija te privatnim poduzećima i okupio je oko 50 sudionika.

Elli B. Tzatzanis-Stepanović (Austrian Research Promotion Agency - FFG) predstavila je ENRICH mrežu centara koji promiču internacionalizaciju i suradnju u području znanosti, tehnologije i inovacija između europskih organizacija s partnerima iz Brazila, Kine i Sjedinjenih Američkih Država. U drugom dijelu izlaganja, fokus je bio na predstavljanju istraživačkog i inovacijskog potencijala Kine, kao i na mogućnostima suradnje europskih akademskih i ne akademskih organizacija s Kinom.

Vesna Kotarski (Sveučilište u Zagrebu) ukratko je predstavila Europski institut za inovacije i tehnologiju (European Institute of Innovation and Technology - EIT), fokus je bio na predstavljanju aktivnosti hrvatskih sudionika u EIT Health programu, kao i mogućnostima koje EIT Health nudi istraživačima i inovatorima.

Sandra Vidović (Agencija za mobilnost i programe EU) predstavila je pravila natječaja, uvjete sudjelovanja te mogućnosti međunarodne i međusektorske suradnje kroz Marie Skłodowska – Cure akcije i to kroz RISE projekte razmjene iskustva i znanja u području istraživanja i inovacija. Zaključno, prezentirana je međunarodna dimenzija i suradnja s partnerima izvan EU u okviru MSCA.

Razmjena iskustva i znanja kroz kratkoročnu mobilnost osoblja u posebnom su fokusu RISE projekata. Ovogodišnji natječaj za razmjenu osoblja u području istraživanja i inovacija otvara se 5. prosinca 2019. godine te je rok prijave 28. travnja 2020. godine. Za natječaj unutar proračuna za Marie Skłodowska - Curie akcije predviđeno je 80 milijuna eura. Natječajna dokumentacija dostupna je ovdje.