Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

MSCA IF 2020: Dr.sc. Barbara Milutinović provoditi će diseaseINgroups projekt na Institutu Ruđer Bošković
09.02.2021.

MSCA IF 2020: Dr.sc. Barbara Milutinović provoditi će diseaseINgroups projekt na Institutu Ruđer Bošković

Društveni život ima velike prednosti, ali i nedostatke, jer puno jedinki na jednom mjestu pogoduje prijenosu uzročnika bolesti. Osim čovjeka, mnogo životinjskih vrsta živi u grupama, koje su evolucijom stekle različite mehanizme pomoću kojih uspješno sprječavaju širenje bolesti među jedinkama.

Povratkom iz Austrije u Hrvatsku, projektom diseaseINgroups, dr.sc. Barbara Milutinović će u Laboratoriju za evolucijsku genetiku Instituta Ruđer Bošković, u okviru istraživačkog tima dr.sc. Tomislava Domazet- Loše istraživati evoluciju mehanizama obrane od uzročnika bolesti u jedinki koje žive u grupama, te na koji način imunitet zapravo može potaknuti formiranje grupe i njezinu daljnju evoluciju.

Izvrsnost projekta potvrđuje i činjenica kako je postotak uspješnosti na panelu bioloških znanosti 12,5% te je diseaseINgroups jedan od 242 projekta koja su financirana na europskoj razini.

Dr.sc. Milutinović čestitamo na uspjehu te želimo uspješnu implementaciju projekta!

Novim Obzor Europa programom, Individualne stipendije postaju Postdoktorske stipendije te će i dalje biti namijenjene iskusnim istraživačima, odnosno onima koji imaju doktorat. Cilj MSCA Postdoktorskih stipendija je jačanje kreativnog i inovativnog potencijala iskusnog istraživača radom na osobnim istraživačkim projektima kroz međunarodnu i međusektorsku mobilnost.

Za dodatne informacije o MSCA programu i mogućnostima koje se nude istraživačima, slobodno se obratite Sandri Vidović, MSCA Nacionalnoj osobi za kontakt.