Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Društveni izazovi
  • Promet
  • Natječaji
  • Objava natječaja Pametnog, zelenog i integriranog prometa

Promet » Natječaji

Objava natječaja Pametnog, zelenog i integriranog prometa
11.06.2015.

Objava natječaja Pametnog, zelenog i integriranog prometa

Strategijski okvir 4. društvenog izazova „Pametan, zeleni i integrirani promet“ predstavlja Bijela knjiga o jedinstvenom europskom prometnom području (White Paper: Roadmap to a Single European Transport Area - Towards a competitive and resource-efficient transport system). Cilj ove sveobuhvatne prometne strategije koju je Europska komisija usvojila u ožujku 2011. godine je konkurentan prometni sustav koji će povećati mobilnost, ukloniti glavne prepreke u ključnim područjima te potaknuti rast i zapošljavanje. U isto vrijeme, predviđenih 40 različitih mjera ove strategije ciljaju drastičnom smanjenju ovisnosti Europe o uvozu nafte i smanjenju emisija stakleničkih plinova u prometu za 60% do 2050. Rješavanje izazova i postizanje ciljeva Bijele knjige zahtjeva investiranje u istraživanje, razvoj i inovacije stoga su prioriteti društvenog izazova „Pametan, zeleni i integrirani promet“ usklađeni s prioritetima Bijele knjige koja je dostupna na sljedećoj poveznici:

WHITE PAPER ON TRANSPORT

Dva nova natječaja (posljednja iz radnog programa 2014./2015.) u području 4. društvenog izazova „Pametan, zeleni i integrirani promet“ bit će otvorena 24. lipnja 2015. godine. Rok za prijavu projektnih prijedloga je 15. listopada 2015.

Prvi natječaj Mobility for Growth obuhvaća 4 teme kojima je cilj sigurnost i povezana automatizacija cestovnog prometa, demonstracija i testiranje inovativnih rješenja za čišći i bolji gradski promet i mobilnost, olakšavanje ulaska na tržište inovativnih prometnih infrastrukturnih rješenja te pametno upravljanje, otpornost mreže i modernija isporuka infrastrukturnih inovacija. Opis tema kao i svi uvjeti za prijavu nalaze se na portalu za sudionike pod oznakom:

Drugi natječaj Green Vehicles obuhvaća 2 teme kojima je cilj kontrola pogonskih osovina teških teretnih vozila s optimiziranom emisijom te poboljšanje izvedbe električnih vozila i njihova integracija u prometni sustav i mrežu. Opis tema kao i svi uvjeti za prijavu nalaze se na portalu za sudionike pod oznakom:

 

Dodatna dokumentacija:

Radni program za Promet 2014./2015.

Opći aneksi radnom programu