Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

01.09.2016.

Sudjelovanje Švicarske u programu Obzor 2020.

Korisnici iz Švicarske sudjelovali su u projektima iz Sedmog okvirnog programa za istraživanje, razvoj i demonstracijske aktivnosti (FP7 program) kao sudionici iz pridruženih država (associated country). Isti status zadržavaju za cijelo vrijeme trajanja FP7 projekta, dakle mogu dobiti bespovratna sredstva Europske unije za financiranje istraživačkih aktivnosti.

Početkom provedbe novog okvirnog programa za istraživanje i inovacije (Obzor 2020.), od 1. siječnja 2014. godine, status Švicarske se mijenja te ona više nije tzv. pridružena država (associated country), već u statusu treće države (third country). Od 15. rujna 2014. godine Švicarska djelomično ima status pridružene države pa kao takva sudjeluje samo u aktivnostima iz prioriteta Izvrsna znanost (I. stup), koji uključuje Europsko istraživačko vijeće (ERC), Buduće i tehnologije u nastajanju (FET), Istraživačke infrastrukture (RI) i aktivnosti Marie Skłodowska-Curie (MSCA). U aktivnosti Širenje izvrsnosti i sudjelovanja (SEWP) te programu EURATOM i aktivnostima ITER-a koje provodi Fuzija za energiju za razdoblje 2004. – 2020. također sudjeluje u statusu pridružene države. U svim ostalim aktivnostima programa Obzor 2020. Švicarska i dalje ima status treće države.

Krajem 2016. godine situacija se ponovo mijenja u iščekivanju švicarske ratifikacije protokola koji omogućuje slobodno kretanje osoba, odnosno protokola kojim se omogućuje da hrvatski državljani rade u Švicarskoj kao i ostali građani EU. Protokol je potpisan početkom ove godine, a potrebno ga je ratificirati do 9. veljače 2017. godine kako bi švicarski korisnici ponovo mogli sudjelovati kao korisnici iz pridruženih država u svim aktivnostima programa Obzor 2020. Ukoliko se to dogodi, status pridružene države za Švicarsku vrijedit će retroaktivno, od 1. siječnja 2017. godine.

Prema uputi švicarske vlade od 17. kolovoza 2016. godine, preporuča se da se odsada švicarski partneri u svim područjima programa Obzor 2020. prijavljuju kao partneri iz pridruženih zemalja (associated country), što znači da u budžetu projektnog prijedloga zatraže sredstva Europske unije!

Ukoliko je konzorcij već sastavio i predao (ili će predati) projektni prijedlog u kojemu je švicarski partner prijavljen kao partner iz treće zemlje, a rok za taj natječaj je najkasnije 30. rujna 2016., za njih će se napraviti iznimka ukoliko Švicarska 2017. godine uistinu ponovo postane pridružena članica za cijeli program Obzor 2020., odnosno za sva područja unutar programa. Ako Švicarska ipak ne stekne status pridružene države za cijeli program, švicarski partneri i dalje mogu sudjelovati u programu Obzor 2020. kao partneri iz trećih država (koordinatori ili partneri).

Više informacija možete pronaći u uputi Europske komisije i na mrežnim stranicama švicarske vlade.