Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

Održana radionica za područje Svemir u programu Obzor 2020.
01.07.2014.

Održana radionica za područje Svemir u programu Obzor 2020.

Prva znanstvena radionica Obzor 2020: Radni program Svemir – „Gdje je RH i kako se uključiti?“ održana je 12. lipnja 2014. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

U uvodnom dijelu prikazani su glavni elementi Radnog programa Svemir 2014-2015., mogućnosti financiranja projekata koordinacije i potpore koji bi ojačali inovacijski kapacitet institucija koje imaju potencijal za svemirska istraživanja i tehnologije te trenutni status strategije pametne specijalizacije RH ključnog strateškog dokumenta za apsorbciju financijskih sredstava iz strukturnih fondova.

U sklopu uvodnih izlaganja sudionici su imali prilike vidjeti predstavljanje rada Centra za znanost i tehnologije u području svemir u Sloveniji, upoznati se s reultatima i iskustvima tvrtke Amphinicy d.o.o. koja već 20 godina uspješno djeluje u svjetskoj satelitskoj industriji, te prezentaciju planova i aktivnosti Swiss Space Systems inicijative u RH.

U dijelu otvorenih prezentacija, udruge (Team Stellar, I-GIS), znanstvene institucije (FSB Zagreb, Institut za fiziku) i tvrka (Artes Calcili d.o.o.) predstavile su svoje aktivnosti vezane za područje svemir.

Promišljanje tematskog područja Svemir u najvećem EU programu za financiranje istraživanja i inovacija Obzoru 2020., razmatranje mogućnosti financiranja specifičnih aktivnosti iz strukturnih fondova, identificiranje gospodarskih potencijala i istraživačkih grupa u RH koje bi mogle zajednički i/ili samostalno sudjelovati u povlačenju financijskih sredstava iz raznih izvora, međusobno upoznavanje i potencijalno udruživanje u zajedničkim projektnim aktivnostima kao partneri, bili su jedni od ciljeva radionice.

Prvi iskazi interesa za suradnju i sastanci su već održani između predstavnika zagrebačkih Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Instituta ‘Ruđer Bošković’.

 Prezentacije s radionice nalazi se niže.