Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

15.03.2017.

U Zagrebu održan sastanak projektnih partnera u sklopu EURAXESS TOP III projekta

Odjel za mobilnost istraživača pri Agenciji za mobilnost i programe EU (AMPEU) 7. veljače 2017. godine organizirao je u Zagrebu radni sastanak koji je okupio 15 partnera iz 10 europskih zemalja u sklopu EURAXESS TOP III projekta (Making European research careers more attractive by developing new services and enhancing the current services of the EURAXESS network) koji se provodi od rujna 2015. do kolovoza 2018.

Spomenutim projektom koji se financira iz programa Obzor 2020. nastoji se osigurati visoka kvaliteta i ujednačenost postojećih usluga koje EURAXESS uslužni centri pružaju diljem Europe i svijeta te isto tako razviti i pružiti nove EURAXESS usluge svim istraživačima, mobilnim i ne-mobilnim. AMPEU na projektu koordinira radni paket koji se bavi poboljšanjem kapaciteta (u smislu znanja i vještina) svih članova EURAXESS mreže te promidžbom EURAXESS programa i njegovih usluga. Partneri iz Slovačke, Španjolske, Srbije, Mađarske i Francuske zajedno rade na osmišljavanju i provedbi različitih aktivnosti usavršavanja (studijski posjeti, treninzi, mentorstva) i razvoju online alata za ovu svrhu.

Sastanak je poslužio razmjeni informacija o tekućim aktivnostima ovog radnog paketa te postizanju dogovora oko predstojećih aktivnosti u narednih godinu dana odnosno do planiranog završetka projekta krajem 2018. godine. Jedna od najvećih i najvažnijih aktivnosti koje uskoro predstoje je veliki trening za 100 članova EURAXESS mreže iz cijele Europe koji će se početkom lipnja također održati u Zagrebu.

Agencija za mobilnost i programe EU krovna je hrvatska organizacija u EURAXESS programu. Program EURAXESS namijenjen je povećanju i olakšavanju mobilnosti znanstvenika i istraživača kroz pružanje savjetodavne administrativne i pravne pomoći u svim aspektima dolazne i odlazne mobilnosti, kako istraživačima tako i znanstvenim organizacijama koje zapošljavaju istraživače. S obzirom na opseg i učinak usluga koje se pružaju u okviru EURAXESS programa, projekti poput EURAXESS TOP III imaju iznimnu važnost kako za jačanje stručnosti i kapaciteta osoblja EURAXESS centara, tako i za sve istraživače, korisnike njihovih usluga.