Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

Poziv za prijave: Posebne nagrade ILUCIDARE u sklopu Europskih nagrada za baštinu (Europa Nostra Awards 2020)
04.07.2019.

Poziv za prijave: Posebne nagrade ILUCIDARE u sklopu Europskih nagrada za baštinu (Europa Nostra Awards 2020)

Europska nagrada za baštinu (European Heritage Awards – Europa Nostra Awards) najprestižnija je europska nagrada u području kulturne baštine koju dodjeljuju Europska komisija i Europa Nostra, vodeća europska mreža za baštinu, u sklopu programa EU Kreativna Europa. Nagrade se dodjeljuju za izvanredne konzervatorske projekte, inovativna istraživanja, predanost profesionalaca i volontera u području baštine te iznimne inicijative u obrazovanju, obuci i podizanju svijesti.

U dvama sljedećim izdanjima ove sheme 2020. i 2021. godine dodijelit će se i dvije nove posebne nagrade ILUCIDARE. ILUCIDARE je projekt financiran iz programa Obzora 2020. s ciljem uspostave međunarodne mreže za promicanje kulturne baštine kao resursa za inovacije i međunarodnu suradnju.

Europske nagrade za baštinu (European Heritage Awards – Europa Nostra Awards) doprinijet će ILUCIDARE-u identificiranjem, promicanjem i olakšavanjem poboljšanja najboljih praksi u inovacijama i diplomaciji na čelu s kulturnom baštinom.

Europske nagrade za baštinu (European Heritage Awards – Europa Nostra Awards), dosad Nagrade Europske unije za kulturnu baštinu – Europa Nostra, pokrenula je Europska komisija 2002. godine i od tada ih vodi organizacija Europa Nostra. Nagrade su značajno doprinijele profesionalizaciji i boljem strukturiranju sektora zaštite kulturne baštine ističući i promovirajući dobre prakse zaštite, inicirajući prekograničnu razmjenu znanja i iskustava te okupljajući stručnjake iz područja zaštite kulturne baštine.

Poziv za prijave otvoren je do 1. listopada 2019. putem sljedeće poveznice, a više informacija o načinu prijave i pojedinostima natječaja može se pronaći na mrežnim stranicama europeanheritageawards.eu i ilucidare.eu.