Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

20.10.2017.

Obzor 2020. - izmjene općih i specifičnih predložaka ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava

Europska komisija je 18. listopada 2017. godine usvojila niže navedene izmjene općih i specifičnih predložaka ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za program Obzor 2020. (Horizon 2020 general and specific model grant agreements):

  • Izmijenjen je članak 29.3. kako bi se trećim stranama omogućio pristup istraživačkim podacima iz aktivnosti u području Zdravlja u slučaju javnih zdravstvenih hitnih situacija (public health emergency),
  • Izmijenjen je članak 34. koji se odnosi na etiku i integritet istraživača kako bi se uskladio s novom verzijom Europskog kodeksa ponašanja za istraživački integritet (European Code of Conduct for Research Integrity of ALLEA (All European Academies)).

Nadalje, 18. listopada 2017. godine Europska komisija usvojila je i izmjene specifičnih predložaka ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za Marie Sklodowska-Curie akcije kako bi ih uskladila s Radnim programom za Marie Sklodowska-Curie akcije za 2018. - 2020.

Cjelovite tekstove Obzor 2020. općih i specifičnih predložaka ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava možete naći na Portalu za sudionike Europske komisije u izborniku lijevo, pod Reference Documents. U povijesti izmjena na početku dokumenata (History of Changes) nalaze se i popisi izmijenjenih članaka te poveznica na dokument s vidljivim izmjenama (Track Changes).

Za dodatne informacije možete se obratiti Vašim nacionalnim osobama za kontakt za pravna i financijska pitanja (Kontakti) odnosno podredno na europsku službu za korisnike - Research Enquiry Service.