Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

Hrvatska državljanka Michela Magas osvojila je prvu nagradu kao EU inovatorica godine
09.03.2017.

Hrvatska državljanka Michela Magas osvojila je prvu nagradu kao EU inovatorica godine

Jučer je na Međunarodni dan žena održana svečanost u Bruxellesu tijekom koje su povjerenik Europske komisije za istraživanje, znanost i inovacije Carlos Moedas te potpredsjednica Europskog parlamenta Mairead McGuinness objavili imena dobitnica nagrade EU Prize for Women Innovators 2017.

Prvu nagradu od 100,000 eura osvojila je Michela Magas, državljanka Hrvatske i Ujedinjenog kraljevstva te suosnivačica tvrtke Stromatolite koja se bavi razvojem inovacijskih ekosustava za razmjenu ideja i razvoj novih proizvoda i poslovnih procesa. Michela Magas je višestruko nagrađivana inovatorica s 20-godišnjim iskustvom u interdisciplinarnom području glazbene tehnologije, organizator je međunarodnog festivala Music Tech Fest te je članica savjetodavne skupine pri Europskoj komisiji za program Obzor 2020., u području kreativne industrije i naprednih poslovnih modela.

Drugu nagradu od 50,000 eura osvojila je Petra Wadström, osnivačica švedske tvrtke Solvatten koja proizvodi prijenosne sustave za pročišćavanje i solarno zagrijavanje vode.

Treću nagradu od 30,000 eura osvojila je Claudia Gärtner iz Njemačke, osnivačica tvrtke u području biotehnologije pod nazivom ChipShop koja proizvodi tzv. "laboratorije na čipu" zahvaljujući kojima je moguće iz jedne kapi krvi uspješno detektirati različita oboljenja.

Nagradu Rising Innovators od 20,000 eura, namijenjenu inovatoricama mlađima od 30 godina, dobila je Kristina Tsvetanova iz Bugarske. Osnovala je tvrtku BLITAB Technology za razvoj prvog taktilnog tablet računala namijenjenog slijepim i slabovidnim osobama.

Nagrada EU Prize for Women Innovators financira se u sklopu programa Obzor 2020. te je otvorena ženama svih nacionalnosti koje žive u zemljama članicama EU ili pridruženim zemljama. Kako bi zadovoljile kvalifikacijske kriterije, natjecateljice su trebale osnovati ili suosnovati tvrtku s godišnjim prihodima of barem 100,000 eura te su koristile financijsku potporu iz javnog ili privatnog sektora.

Ove je godine nagrada dodijeljena četvrti put po redu, a otkad je 2011. godine pokrenuta, sudjelovalo je više od 260 natjecateljica.

Video snimke s dodjele nagrada možete pogledati na službenoj stranici Europske komisije.