Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

Europska komisija objavila izvješće o Misijama kao mogućoj novini u strukturi Okvirnog programa za razdoblje nakon 2020. godine (FP9)
01.03.2018.

Europska komisija objavila izvješće o Misijama kao mogućoj novini u strukturi Okvirnog programa za razdoblje nakon 2020. godine (FP9)

Europska komisija je objavila izvješće pod nazivom Mission-Oriented Research and Innovation in the European Union – A problem solving approach to fuel innovation-led growth koji je na zahtjev  povjerenika Europske komisije, Carlosa Moeadasa pripremila profesorica Mariane Mazzucato.

Ovo izvješće daje strateške preporuke o Misijama i na koji način mogu biti strukturirane kao novina koja se predlaže u Okvirnom programu EU za istraživanje i inovacije za razdoblje nakon 2020. godine (FP9). Primjer Misije koji je naveden u ovom izvješću je smanjenje onečišćenja morskog okruženja plastikom u obalnim područjima za 90% do 2025. godine. Misije bi se trebale odmaknuti od društvenih izazova na način da imaju jasno zadane ciljeve i portfelje projekata koje doprinose njihovom rješavanju; trebale bi biti interdisciplinarne, fokusirane na tehnološka rješenja koja mogu postići zrelost u zadanim rokovima te poticati kompeticiju različitih rješenja za postizanje jednog cilja.

Ovo kratko izvješće stoga predstavlja važan dokument za izradu novog Okvirnog programa (FP9), uz već poznato  izvješće radne skupine  o povećanju učinka EU programa za istraživanje i inovacije LAB – FAB – APP Investing in the European future we want (http://ec.europa.eu/research/evaluations/pdf/archive/other_reports_studies_and_documents/hlg_2017_report.pdf).

Stoga Vas pozivamo da sudjelujete u raspravi o izvješću Mission-oriented Research and Innovation in the Euroepan Union i date povratnu informaciju putem upitnika koji će biti moguće popuniti do 3. travnja 2018. https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/482a79de-3fad-17e1-c60d-2e4418c1a95d.