Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

Zajednički istraživački centar (JRC) otvorio je poziv za suradnju s četiri nuklearna istraživačka centra
18.11.2019.

Zajednički istraživački centar (JRC) otvorio je poziv za suradnju s četiri nuklearna istraživačka centra

Četiri istraživačke infrastrukture za ispitivanje nuklearnih reaktora za mehanička ispitivanja u okruženju i korozivnom okruženju (EMMA) Zajedničkog istraživačkog centra (JRC), u okviru inicijative Otvorenog pristupa, po prvi puta su objavile poziv znanstvenicima i istraživačima za korištenje svojih izvrsnih istraživačkih objekata.

EMMA laboratoriji pružaju infrastrukturu za mehanička ispitivanja na makro i mikro ljestvicama u različitim okruženjima reprezentativnim za nuklearne reaktore.

Istraživači iz europskih država članica ili zemalja pridruženih istraživačkom programu Euratom (Švicarska i Ukrajina) imaju priliku koristiti najsuvremenije sadržaje Zajedničkog istraživačkog centra.
Poziv je upućen vanjskim korisnicima, među ostalim iz akademske zajednice, istraživačkih organizacija i industrije, malog i srednjeg poduzetništva te općenito iz privatnog i javnog sektora, koji su povezani sa strateškim prioritetima JRC-a te EU vezanim uz standardizaciju, integraciju, koheziju, održiv rast i konkurentnost.
Trenutno se otvaraju 4 laboratorija za potencijalne korisnike:
•    AMALIA je opremljena za ispitivanje različitih materijala u različitim vodenim okruženjima pod različitim uvjetima, uključujući opću koroziju i stresno korozijsko pucanje (Stress corrosion cracking - SCC).
•    LILLA omogućava izvođenje mehaničkih ispitivanja tekućeg olova za proučavanje pojava krhkosti tekućeg metala, drugih interakcija olovo materijal-tekućina i instrumentaciju kemije olova.
•    MCL je posvećen ispitivanju na mikro-skali za procjenu složenih spojnica između mikrostrukture, njenih nedostataka i mehaničkog ponašanja malih količina.
•    SMPA  se koristi za mehaničku karakterizaciju performansi, procjenu života i kvalifikaciju strukturnih materijala za nuklearne sustave sadašnje i sljedeće generacije.

Trenutačni su pozivi usmjereni na relevantnost, koji se temelji na znanstvenoj i socio-ekonomskoj važnosti projektnog prijedloga te uključuje postupak istorazinskog odabira (peer-review selection process).

Natječaji su otvoreni do 31. siječnja 2020. godine. Detaljne informacije o natječajima dostupne su na https://ec.europa.eu/jrc/en/research-facility/open-access