Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

Republika Hrvatska je postala pridružena člannica CERN-a
11.03.2019.

Republika Hrvatska je postala pridružena člannica CERN-a

Republika Hrvatska postala je u četvrtak 28. veljače 2019. i službeno pridružena članica najvećega istraživačkog laboratorija na svijetu - Europskoga laboratorija za fiziku čestica CERN nakon što je potpisan sporazum o dodjeli Republici Hrvatskoj statusa pridružene zemlje članice CERN-a. Sporazum su potpisale glavna ravnateljica CERN-a Fabiola Gianotti i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Riječ je o važnom iskoraku za međunarodnu vidljivost hrvatske znanosti jer će se pridruženim članstvom Hrvatske u CERN-u omogućiti ravnopravno sudjelovanje na projektima koje financira CERN, pristup vrhunskoj edukaciji i istraživačkim projektima hrvatskim znanstvenicima te povećana mobilnost znanstvenika, inženjera i ostalih stručnjaka. Osim ulaska u svjetsku znanstvenu elitu, posebno je važno otvaranje novih poslovnih mogućnosti na europskom tržištu za hrvatske high-tech tvrtke iz područja razvoja novih materijala, razvoja softvera, ali i za one koje razvijaju inovacije u građevinarstvu, elektrotehnici, informatici i zdravstvu.

Europski laboratorij za fiziku čestica (CERN) najveći je istraživački laboratorij na svijetu, a osnovalo ga je Europsko vijeće za nuklearna istraživanja i njime upravlja dvadeset država. U njemu je zaposleno oko 2.500 ljudi, a oko 8.000 znanstvenika iz 580 raznih institucija diljem svijeta koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja.

Više informacija dostupno je na službenim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja: https://mzo.hr/hr/rubrike/cern