Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

09.06.2017.

Europski fond za obranu: 5,5 milijardi EUR godišnje za povećanje obrambenih kapaciteta Europe

Europska komisija 7. lipnja pokrenula je Europski fond za obranu kako bi se državama članicama pomoglo da učinkovitije troše novac državnih obveznika, smanje udvostručenje rashoda i postignu bolju vrijednost za novac. Fond, čije je pokretanje u rujnu 2016. najavio predsjednik Juncker i koji je u prosincu 2016. podržalo Europsko vijeće, koordinirat će, dopuniti i povećati nacionalna ulaganja u istraživanja u području obrane, razvoj prototipova i nabavu obrambene opreme i tehnologije.

Ambiciozni Europski fond za obranu pridonijet će Europskoj uniji koja štiti i brani svoje građane, te će se tako dopuniti drugi segmenti: Plan provedbe Globalne strategije u pogledu sigurnosti i obrane, u kojem se određuje nova razina nastojanja za Uniju i utvrđuju mjere za njihovo ostvarenje, i provedba zajedničke izjave EU-a i NATO-a, koju su potpisali predsjednik Europskog vijeća, predsjednik Komisije i glavni tajnik NATO-a.

Uz potporu Europskog parlamenta i država članica Europski fond za obranu brzo može postati pokretač razvoja Europske sigurnosne i obrambene unije kakvu građani očekuju.

Planirajući za budućnost, nakon što je objavila Bijelu knjigu o budućnosti Europe, Komisija je objavila i dokument za razmatranje za pokretanje javne rasprave o tome kako bi se EU s 27 država članica mogao razvijati do 2025. u području obrane.

Dodatne informacije o fondu te povezane natječaje možete pronaći na poveznici