Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

Održana radionica „Etička pitanja, odgovorno istraživanje i istraživački integritet u MSCA i Obzor 2020. projektima“, 12. rujna 2017., Zagreb
13.09.2017.

Održana radionica „Etička pitanja, odgovorno istraživanje i istraživački integritet u MSCA i Obzor 2020. projektima“, 12. rujna 2017., Zagreb

Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji s profesorom Zvonimirom Koporcem s Hrvatskog katoličkog sveučilišta organizirala je poludnevnu radionicu „Etička pitanja, odgovorno istraživanje i istraživački integritet u MSCA i Obzor 2020. projektima“. Nastavak je to uspješnih radionica vezanih uz etička pitanja u projektima programa Obzor 2020. potaknutih interesom potencijalnih korisnika i postojećih korisnika programa.
 
Radionica je održana u prostorima Agencije za mobilnost i programe Europske unije u Zagrebu sa svrhom upoznavanja s etičkim pitanjima i etičkim segmentima istraživačkih projekata uz praktične savjete koji su od pomoći korisnicima prilikom pisanja odnosno provedbe projekata, a okupila je 20 sudionika. Bila je namijenjena svim prijaviteljima projekata u sklopu programa Obzor 2020.: istraživačima, administrativnom osoblju zaduženom za provedbu projekata, akademskoj zajednici općenito, poslovnom sektoru, organizacijama civilnog društva te svim ostalim pravnim i fizičkim osobama koje su zainteresirane za program.
 
Izv. prof. Zvonimir Koporc, koji je među ostalim i evaluator Europske komisije za etička pitanja, sudionike radionice načelno je upoznao s etičkim pitanjima i različitim etičkim provjerama istraživačkih projekata, a podijelio je i praktične savjete koji su od pomoći prilikom pisanja i provedbe projekata. U praktičnom dijelu radionice predstavljene su dvije studije slučaja, jedna iz društveno-humanističkih znanosti te jedna iz prirodnih znanosti. Sandra Vidović, nacionalna osoba za kontakt za Marie Sklodowska–Curie akcije, ukratko je upoznala sudionike s mrežnim portalom vezanim za odgovorno istraživanje i istraživački integritet The Responsible Research and Innovation Toolkit.
 
Za sljedeću godinu Agencija za mobilnost i programe EU najavljuje nastavak serije radionica namijenjenih etičkim pitanjima u projektima iz programa Obzor 2020., kao i radionice o drugim važnim horizontalnim temama tog programa, među ostalim rodnoj ravnopravnosti i pravu intelektualnog vlasništva.