Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

Europska noć istraživača, Zagreb, Split, Rijeka i Pula, petak, 28. rujna 2018.
11.09.2018.

Europska noć istraživača, Zagreb, Split, Rijeka i Pula, petak, 28. rujna 2018.

Europska noć istraživača održava se 28. rujna 2018. godine u četiri hrvatska grada (Zagreb, Split, Rijeka, Pula), a 27. rujna 2019. godine Pulu će zamijeniti Osijek. Također, kao uvod u Europsku noć istraživača od početka rujna ove godine u osam hrvatskih gradova (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Pula, Zadar, Varaždin i Dubrovnik) provodit će se interaktivne aktivnosti za mlade.

Europska noć istraživača je dugogodišnja inicijativa Europske komisije u području znanosti kojoj je naglasak na popularizaciji znanosti, osvještavanju javnosti o važnosti „znanosti u društvu i za društvo“, o važnosti rada znanstvenika i istraživača, o europskim i nacionalnim politikama u znanosti, a obilježava se svake godine zadnjeg petka u mjesecu rujnu diljem Europe.

Ove godine u petak 28. rujna u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli, od 17 do 22 sata moći čete uživati u interaktivnim sadržajima, ponajprije namijenjenim mlađoj populaciji. Ujedno, program će obuhvaćati i glavne aktivnosti, nagradne igre te ostalo. Pozivamo sve zainteresirane, prvenstveno polaznika osnovnih i srednjih škola te ostalu zainteresiranu javnost, da zajedno s nama kroz zabavu, učenje i igru sazna što je glavna poruka projekta Techno-Past Techno-Future; European Researchers´ Night.

Organizacija Europske noći istraživača je glavna aktivnost projekta Techno-Past Techno-Future; European Researchers´ Night koji je financiran u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije 2014. - 2020. - Obzor 2020.

Projekt Techno-Past Techno-Future; European Researchers´ Night provodi osamnaest partnera: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković, Staroslavenski institut, Institut za jadransku kulturu i melioraciju krša, Mediteranski institut za istraživanje života, British Council, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Puli, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Osijeku, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Hrvatsko katoličko sveučilište, Sveučilište Sjever i Hrvatska zaklada za znanost. Ovo je prvi put da je Republika Hrvatska provoditelj Europske noći istraživača u ovoj projektnoj formi: 18 partnera, Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao koordinator i organizacija glavnog događaja u pet gradova. Nadalje, u projektni konzorcij su uključena sva hrvatska sveučilišta, najveći hrvatski znanstveni institut i hrvatski znanstveni instituti koji su jedinstveni u svijetu po svojem području istraživanja.