Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

COST BESTPRAC mreža predstavlja korisne dokumente
28.02.2020.

COST BESTPRAC mreža predstavlja korisne dokumente

Sudionici COST BESTPRAC projekta predstavljaju mrežu administrativne izvrsnosti - okuplja administrativno, financijsko i pravno osoblje na sveučilištima i istraživačkim ustanovama koje obavlja različite zadatke za potporu transnacionalnim istraživačkim projektima temeljenima na vanjskom tržišnom natjecanju (posebno onima koje financira EU).

Mreža služi kao platforma za razmjenu iskustava, dijeljenje i razvoj najboljih praksi, poticanje razmjene znanja, prijenos znanja i povećanje učinkovitosti u navedenim područjima.

BESTPRAC aktivnosti mogu se podijeliti u tri skupine: radne skupine, škole obuke i kratkoročne mobilnosti, a sama mreža aktivna je od 2014. godine. Više informacija o BESTPRAC-u moguće je saznati na sljedećoj poveznici:
https://www.cost.eu/actions/TN1302/#tabs|Name:overview.

Suradnjom članova ove mreže objavljena su dva korisna dokumenta:

1. Financial Management of H2020 Projects: Guide to Best Practice Based on BESTPRAC Members’ Experience
2. Synergies between H2020, ESIF and other funding sources

Cilj prvog dokumenta je pomoći sudionicima projekata programa Obzor 2020. u identificiranju financijskih pitanja koja se mogu pojaviti tijekom pripreme projektnog prijedloga te za vrijeme trajanja projekta. Dokument je sastavljen u informativne svrhe te se svakako preporuča savjetovati s pravnim izvorima i stručnjacima u slučaju dodatnih pitanja. 

Drugi dokument predstavlja rezultate istraživanja o sinergijama između Obzora 2020., ESIF-a i drugih izvora financiranja. Istraživanje je trajalo od 20. lipnja 2018. do 6. srpnja 2018. godine te je u njemu sudjelovalo 52 ispitanika u 27 zemalja. 

Iako je sam projekt završen, mreža sudionika je i dalje aktivna.