Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za mobilnost i programe EU
EU
  • Naslovnica
  • Novosti

Novosti

Održana svečana konferencija u povodu 10. obljetnice Europskog istraživačkog vijeća
27.03.2017.

Održana svečana konferencija u povodu 10. obljetnice Europskog istraživačkog vijeća

U ponedjeljak, 27. ožujka u hotelu Westin održana je svečana konferencija u povodu 10. obljetnice Europskog istraživačkog vijeća.  Više od 140 događanja istim povodom organizirano je diljem cijele Europe, ali i šire. Europsko istraživačko vijeće dio je vrlo kompetitivnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020. te se potpore ERC-a dodjeljuju najboljim istraživačima. U prvih 10 godina postojanja Europskog istraživačkog vijeća financirano je preko 7.000 istraživačkih projekata s više od 50.000 članova istraživačkih timova, više od 70% istraživačkih projekata dovelo je do novih otkrića, 6 dobitnika ERC potpora dobilo je Nobelovu nagradu, ali i druge prestižne nagrade (Wolf Prize i Fields Medal).

Ministar znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Pavo Barišić otvorio je svečanu konferenciju te naglasio kako je ulaganje u istraživanje i obrazovanje najbolje ulaganje u rast i razvoj zajednice zemalja Europske unije.

Prof. dr. sc. Angela Liberatore, voditeljica Odjela za društvene i humanističke znanosti Izvršne agencije Europskog istraživačkog vijeća (ERCEA) govorila je o prijavama istraživačkih projekata u području društvenih i humanističkih znanosti te o radu ERC-a u prvih 10 godina rada.

Akademik Slobodan Vukičević i akademkinja Milena Žic Fuchs usporedili su načela odlučivanja u ERC-u i mogućnost primjene istih modela u financiranju hrvatskih nacionalnih znanstvenih projekata, kao i status društveno-humanističkih znanosti u okviru ERC-a i programa Obzor 2020.

Održan je i okrugli stol „Potpora izvrsnim istraživačima diljem Europe – uspješne priče iz Hrvatske: dosadašnji izazovi i potencijali za budućnost“. U raspravi koju je moderirao dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, sudjelovali su hrvatski znanstvenici dobitnici potpora ERC-a - prof. dr. sc. Vernesa Smolčić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ana Sunčana Smith i prof. dr. sc. Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković, Zagreb, prof. dr. sc. Neven Barišić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stipan Jonjić iz Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te prof. dr. sc. Miroslav Požek, pročelnik Odsjeka za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.